Információk

Programok, projektek

Gandhi Gimnázium Marosvásárhely – Nemzetközi Gandhi konferencia, Marosvásárhely-Románia

A program célja a kisebbségi oktatás megteremtési lehetőségeinek körvonalazása Romániában, egy konkrét projekten, a marosvásárhelyi Gandhi Gimnázium megalapításán keresztül. A konferencián egyaránt állást foglalt a pécsi kisebbségi önkormányzat és a Gandhi Gimnázium, mind a marosvásárhelyi partnerintézmények, mind a Maros megyei PRO Europa Liga, valamint a helyi szereplők.
Az iskola koncepcióját a Cigány Szociális és Művelődési Módszertani Bázis dolgozza ki, a konferencia tapasztalatait valamint szakemberek munkáját felhasználva.

Nyári művészeti táborok

A FUND Iskola hallgatói igen nehéz szociális helyzetben vannak. Táboraink gyakran az egyetlen lehetőséget jelentik számukra ahhoz, hogy Pécs városából kimozduljanak, megismerjék Magyarország tájait. Ugyanakkor a táborok szerepe abban is jelentős, hogy résztevői számára tartalmas nyári időtöltést kínál. Erre otthoni keretek között nem mindig nyílik lehetőség.

Megjelenés nemzetközi fesztiválokon

Szervezetünk a Khelipeske Rom tánccsoportunk révén az elmúlt években a világ számos pontján bemutatkozhatott. Kiemelendő ezek között a Poznanban megrendezett Világzenei Fesztivál (2003.), vagy a CIOFF Nemzetközi Fesztivál (2005), de vettünk már részt társszervezőként brüsszeli fesztivál megszervezésében is.

Megjelenés a CIOFF Nemzetközi Fesztiválon

2005. januárjában meghívták a CSZMMB tánccsoportját a Khelipeske Romot Taiwanba a 2005-ös I-lani Nemzetközi Gyermek Folklór és Népijáték Fesztiválra. Kapacitásunk nagy részét a szervező munka kötötte le, egyeztetés, az utazás, a tolmács megszervezése, hiszen a csoport tagjai közül senki sem beszél idegen nyelvet. A tánccsoport 30 napot töltött kint, július 2-án utaztak ki és augusztus 4-én érkeztek vissza Magyarországra.
A Khelipeske tánccsoportot a Kanizsa Csillagai Együttes kísérte el Taiwanba, ahol zenét szolgáltattak a cigány táncokhoz.
 

Projektjeink:

MIOK-Grundsuli: fejlesztésközpontú foglalkoztatási szolgáltatást nyújtani Pécsett és Baranya megyében, hátrányos helyzetű 6-30 év közötti fiatalok számára, képzésbe, munkába helyezésük elősegítése céljából.
Szerepünk a projektben: közösségi program szervezése.

Partners Hungary: Hátrányos helyzetű tanulók iskolán kívüli oktatása. A kötelező iskolarendszeren kívüli, de ahhoz illeszkedő képzéssel segítse elő a roma gyerekek felzárkózását és tehetséggondozását. A képzés segítséget nyújt egyrészt a felzárkóztatásban, másrészt az alapkészségek és képességek fejlesztésében, illetve bizonyos speciális problémákban is.

Ashoka Alapítvány: A hátrányos helyzetű régiók és társadalmi csoportok felzárkóztatását célul megjelölő szervezet korábbi együttműködésünk alapján küldöttein keresztül rendszeresen képviselteti magát programjainkon, segít mintaértékű oktatási és kulturális programunk tapasztalatainak megosztásában.